Racuszki z jabłkami

23:14


Naszło mnie dzisiaj na racuszki. Nie jadam ich zbyt często, ale raz na jakiś czas pozwalam sobie na taki nie do końca zdrowy obiadek, a co. Racuszki robię wg przepisu który wyniosłam z domu. Ciężko będzie mi podać dokładną recepturę, bo zazwyczaj wszystkie począwszy od mojej babci, poprzez moją mamę, skończywszy na mnie robimy je na oko, ale pokaże Wam zarys jak mniej więcej powinno to wyglądać. 


Zanim zaczniemy robić racuszki najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki i potrzebne przybory. 

Lista składników:
  • mąka,
  • jajka,
  • mleko,
  • jabłka,
  • opcjonalnie proszek do pieczenia,
  • olej do smażenia.


Sprzęt:
  • miska,
  • mikser lub blender ręczny z końcówką do ubijania,
  • tarka z grubymi oczkami,
  • łyżka,
  • patelnia,
  • coś do przekładania racuszków.


Jak już wszystko mamy uszykowane, można przystąpić do działania.


Do mąki wbijamy jajka.


Następnie stopniowo dolewamy mleko


i miksujemy,


aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.


Do płynnej masy ścieramy jabłka.


Przy użyciu łyżki mieszamy dokładnie, 


aż uzyskamy stosunkowo "gładką" masę.


Szykujemy patelnie,


na którą wlewamy olej.


Rozgrzewamy go dość mocno


i możemy zacząć smażenie. 


Czekamy aż się zarumienią z jednej strony


i przekładamy na drugą.


Gotowe racuszki można odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie ułożyć na talerzu.


Na koniec wystarczy opruszyć je cukrem pudrem.

Nasze racuszki zniknęły bardzo szybko, wszyscy zajadali je aż im się uszy trzęsły. Nawet Kubuś wyłudził jednego i masując się po brzuszku mówił mniam mniam mniam. 

Podobne posty

1 komentarze

  1. też często robię z jabłkami :)

    http://fromcarolinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Cieszymy się z Twoich odwiedzin w naszym małym wirtualnym świecie.
Mamy nadzieję, że spodobało Ci się to co w nim znalazłeś.
Zachęcamy do dyskusji w komentarzach pod postem.
Każda wypowiedź jest dla nas bardzo cenna.
Życzymy Ci udanego dnia pełnego uśmiechu :)